Newroz, 26 maart 2022

 

verslag Newroz viering op zaterdag 26 maart 2022

 

Newroz viering, dit nieuwjaarfeest werd in de zonovergoten tuin van Omlag gevierd en was met recht het begin van de lente en de terugkeer van de zon.

De gasten werden getrakteerd op een programma van o.a. het Newroz verhaal verteld door Gayal zoals dat in het Noorden van Irak wordt gedaan, verder een toelichting door Marta over het werk van Omslag en Constance vertelde over de school Hivi in Kobane.

Onder genot van een hapje en een drankje werd  het hout in de vuurschaal aangestoken, wat heel sfeervol was, mensen zochten elkaar op en verhalen werden uitgewisseld.

Toni verzorgde een interactieve workshop, waar iedereen zijn of haar wens kon opschrijven voor een betere wereld, en liet met een spel zien dat alleen met licht de wereld een mooiere plek is om te zijn.

Aan het eind van de middag was het tijd voor het diner. Toni en Hanan presenteerde een heerlijke maaltijd met bijzondere gerechten en een feestelijk fruitdessert, iedereen liet het zich goed smaken en was onder de indruk van de kookkunsten.

Tijdens de maaltijd begon het te schemeren en werd het vuur nogmaals opgestookt.

Na het diner vertelde Hanan een prachtig verhaal van een rups die een uiteindelijk een mooie vlinder werd.

Toen het helemaal donker was gingen de gasten langzaam huiswaarts, terugkijkend op een zeer geslaagde dag..

Zaterdag 26 maart bij Omslag; GEZAMENLIJKE MAALTIJD met de viering van 

NEWROZ, NOWROUZ, NOORUZ, NEVRUZ, NAVRUZ, NAUROZ, NAWROZ

Het oudste feest van de mensheid: als de zon terugkomt en de sneeuw smelt in de bergen en overal  bloemen bloeien. 

Werkgroep Kobanê en Omslag zullen het vieren met muziek, dans, lekker eten, verhalen en vuur.

Het aantal deelnemers is beperkt; 

maximaal 30 deelnemers.

AANMELDEN tot 24 maart 10uur bij     eindhovenkobane@outlook.com  

 

Afhankelijk van het weer zijn we een deel van de tijd in een zaal bij de Lambertuskerk.

Om 16:30 bent u welkom in de tuin van Omslag.

Van 17:30-18:30 is een gezamenlijke maaltijd met 6 nieuwe biologische gerechten van Tonie en Hanan.

Vanaf ca.20:00 wordt er opgeruimd en afgewassen.

Tot het vuur dooft kunnen we samen blijven.

van 16:30 tot het vuur uitgaat bij Omslag, Hoogstraat 301a.

 

De maaltijden kosten €15 per persoon. De opbrengst is voor school Hîvî in Kobanê.

Graag vooraf te betalen. Je ontvangt daarover een bericht.

 

 

NEWROZ, NOWROUZ, NOORUZ, NEVRUZ, NAVRUZ, NAUROZ, NAWROZ

Het wordt o.a. gevierd Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, India, Kirgizië, Pakistan, Azerbaijan, Kazachstan en Koerdistan. Mensen reinigen hun huis, trekken nieuwe kleren aan, beëindigen hun ruzies, gaan bij elkaar op bezoek met cadeautjes, picknicken in de bergen, vertellen verhalen, dansen, maken vuren etc.

 

                                                                                            www.omslag.nl                                                                                                  

www.werkgroepeindhovenkobane.nl

 

 

Op 21 maart viert de Koerdische gemeenschap Newroz (lett. ‘Nieuwjaar’), het jaarlijkse feest dat de start van de lente en de terugkeer van het licht inzet. Newroz wordt in de ganse regio gevierd, maar heeft een bijzondere betekenis voor de Koerden, die het verhaal van Newroz zien als de ontstaansgeschiedenis van hun volk. Hier leest u het oorspronkelijke verhaal. Helaas wordt de viering van dit voor de Koerden ontzettend belangrijke feest traditiegetrouw ook onderdrukt door verschillende staatsmogendheden. Hier leest u meer over politieoperaties van de afgelopen dagen in Turkije, gericht tegen organisatoren van lokale Newroz-feesten.

Moge deze dag licht en hoop brengen, voor de Koerden en voor alle andere volkeren en religieuze gemeenschappen die nog steeds moeten strijden tegen onderdrukking en oorlog.

 

Noroez (Perzisch: نوروز, Koerdisch: نەورۆز, betekenis: [De] nieuwe dag) (andere transliteraties: Nowruz, Nowrouz, Nooruz, Nevruz, Navruz, Nauroz, Newroz of Nawroz) is een overwegend Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest.[1]

Het feest wordt in onder meer Iran (Perzië), Koerdistan, Azerbeidzjan, Tadzjikistan en Afghanistan gevierd op de dag van de lentenachtevening.

Het is de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen.

Noroez dateert van lang voor de komst van de islam. Van oorsprong is het een zoroastristische feestviering waarvan aannemelijk is dat Zarathustra (tussen 1400 en 1200 v.Chr)de grondlegger ervan is.[3] Het is een nationale feestdag in landen als Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, India, Kirgizië, Pakistan, Azerbaijan en Kazachstan. Tevens wordt het gevierd door Koerden in Irak en Turkije. Noroez is ook een heilige dag voor volgelingen van het zoroastristisch soefisme en het bahaigeloof.

Noroez betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin.                                                                                       (bron Wikipedia)